FİKİRLERİN DURAĞI:TARTIŞMAK

 

Tartışma ve kavga kavramları aynı şeyler değildir.Peki nedir arasındaki fark? Çok net bir cevabı var aslında bu sorunun. Kavga kötülükten, tartışma ise bilgiden doğar. Bir kaç sene önce sınav kağıdına yazdığım bir cümleydi.
Tartışma:Bir konuyla ilgili karşıt düşünceleri karşılıklı olarak öne sürme ve savunma manasına gelir. Tartışmanın amacının,olması gerekenden sapmaması lazım. Amacımız, doğruyu bulmak ve karşılıklı anlayış geliştirmek olmalıdır, kişiyi yargılamak veya alay etmek değil.

 
"Çatışmadan tartışılamaz. " diyor Cicero. Yani fikir ayrılığı olmadan karşıt düşünceler, karşıt düşünceler olmadan da tartışma olmaz.
Daha iyi bir gelecek ve daha iyi bir dünya için, tartışmak gerek aslında. Kulağa "tartışmak" kelimesi hiç hoş gelmeyebilir. Fakat başta da dediğimiz gibi; tartışmak, kavga etmek değildir.Gelecek için yaptığımız planlar bile fikirler üstüne olmuyor mu? Kendi içimizde, kendimizle tartışıyoruz bazen. O yüzden tartışma yaşam için gerekli bir faktördür.


Tartışmak gerekiyor ama "sağlıklı tartışmaya" uymak en doğru olanıdır. Sağlıklı tartışmayı çok rahat açıklayabiliriz.


*Olabildiğince açık fikirli iletişim kurabilme.
*Tartışmayı saygı çerçevesinde gösterme.
*Empati kurabilme.
*Karşı tarafı dinleme.
*Dürüst davranma.


Sağlıklı tartışmanın temelinde bunlar bulunmakta. Uygun tartışmayı yapabilmek, en güzel verimi alabilmek için bunlara uymak gerekmektedir.

"TARTIŞMAK,ÖĞRENMEK İÇİN BİR YOLCULUKTUR."


Daha iyi bir dünya için "Tartışalım."

               Doğruluk Kaygısı (255-256)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YENEN VE YENİLEN

BİR VİRGÜLÜN SONU