GÜÇSÜZ(!) OLANLAR

 Düşmanlar, korkakların ardına düşer. Çünkü korkaklar güçsüzdür. Geri planda durmak isterler. Korkaklar savunmasız,cesareti noksan kişilerdir. 

Korkaklar hakkında dediklerim belki de saçma gelicek size. Bana da öyle. 

"Bir tek neden göstermek yetmez, 

 Bir kaçını vermeli bir teki doğru da olsa. "

diyor Lucretius. Bir kaç neden verdim. Güçsüzdürler (Hayır korkaklık içsel bir durumdur. Bir kişi korkuyor olabilir fakat yine de kişi güçlü, savunma yeteneklerine sahip olabilir.) dedim. Geri planda durmak isterler (Evet çoğu zaman geri planda olmak isterler fakat yine de vicdanlarının izin vermeyeceği durumlar olabilir.)dedim.Savunmasızlardır (Güçsüzdürler hakkında söylediklerim ile aynı. ) dedim. Cesareti noksandır (Evet korkaklığın temelinde cesaret eksikliği vardır. ) dedim. Yalanıyla,doğrusuyla nedenler sundum. Lucretius anlatımı daha güçlü(?) kılması için yanlış ya da doğru birden fazla nedenin sunulması gerektiğini söylüyor.Bana kalırsa bu durum pekte sağlıklı değil. Asıl ne kadar doğru kullanılırsa anlatım o kadar güçlenir. Yanlış nedenler;savunmayı, güvenilirliği azaltır. Bunlar Lucretius'un dedikleri hakkında benim düşüncelerim. 

Konumuza gelicek olursak;evet düşmanlar, korkakların peşine düşer. Fakat korkaklar güçsüz oldukları için değil, korkak oldukları için karşı tarafa güçsüz siması vermesinden kaynaklıdır. 

Korkaklıkta, zafer kavramı gibi sadece fiziksel değildir. Değişim korkusu, bireyin kendini yeterli bulmaması konusunda oluşan korkusu,bunlar içsel korkulardır. Bunlardan kurtulmanın en iyi yolu destek almak ve korkularınızın üzerine gitmek,korkularınız ile yüzleşmektir. 

"Tehlikelerden kaçınmakta aşırı telaşa düşmek kendimizi tehlikenin kucağına atmanın en kestirme yoludur. " Ne güzel demiş Montaigne. 

Panik ve telaş insanı doğru yoldan alıkoyar. Bunun yerine daha sakin ve dikkatli olunmalı.

"Ne kadar az korkarsak o kadar az tehlikedeyiz" diyor Titus-Livius. Korkunun kişinin düşünce ve davranışlarını kısıtladığını da bu cümleden açıkça anlayabiliriz.

Aynı zamanda Jean-Paul Sartre "Korku, özgürlüğümüzü reddetmektir. " diyor.Bu sözde korkunun aynı zamanda özgürlüğümüzü kısıtladığını da ifade etmekte. 


         Gerçek Nedenler (136-138) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YENEN VE YENİLEN

FİKİRLERİN DURAĞI:TARTIŞMAK

BİR VİRGÜLÜN SONU